Autogeen snijden: waarmee dien je rekening te houden?


Deze manier van snijden is het meest toegepaste proces bij laag- en ongelegerd staal. Er wordt in essentie gebruik gemaakt van zuurstof in combinatie met acetyleen, propaan of andere brandgassen. Op welk type gas uiteindelijk de finale keuze zal vallen hangt in grote mate af van de hitte- en snij-snelheden die de opdracht in kwestie vereist. Het vaakst gebruikte gas? Dat moet wel acetyleen zijn. Maar waarom zou je nu opteren voor deze manier van werken, is het veilig en welke manieren van snijden zijn er? 

De voordelen van acetyleen
Acetyleen heeft als grote voordeel dat het bij elke autogene techniek in te zetten is een hoge vlamprestatie heeft. Dat betekent ook dat je de vlam zeer gedetailleerd in kunt stellen en dat de vlam in geen tijd de gewenste temperatuur heeft. Ten slotte heeft acetyleen in vergelijking met andere gassen zoals propaan een relatief gering zuustofverbruik. Hoe werkt autogeen snijden dan exact? - In essentie wordt bij deze manier van snijden het te snijden werkstuk op ontstekingstemperatuur gebracht. Hier wordt er snij-zuurstof toegevoegd om het oxidatieproces in stand te houden. De straal van het apparaat heeft een dergelijke uitstroomsnelheid die ervoor zorgt dat de gesmolten deeltjes uit de snijvoeg geblazen worden. Dit heeft ook als belangrijke implicatie dat deze manier van werken enkel mogelijk is bij metalen waarbij de ontstane gesmolten stukken een lagere smettemperatuur hebben dan het materiaal zelve. Nog een groot voordeel van deze manier van snijden is overigens dat het gemakkelijk is om op locatie te werken. De cilinders en materialen vallen zonder problemen te transporteren. 

Manieren van snijden en veiligheid
Autogeen snijden kan zowel handmatig als machinaal gebruikt worden. Bij het machinaal gebruik van deze vorm van snijden is het ontzettend belangrijk om de juiste branders en snijpitten bij elkaar te zette. Zeker als je te maken hebt met grote snijtafels die meerdere branders tegelijkertijd kunnen laten lopen kan je dankzij de nodige vakkennis en de juiste onderdelen grote snij-snelheden halen. Nog van groot belang? Het instellen van de correcte zuurstof- en gasdruk.  Het is dan ook maar niet meer dan logisch dat veiligheid van groot belang is bij deze manier van snijden. Een manier om voldoende veiligheid te verzekeren is een regelmatig onderhoud van de gasslangen en reduceertoestellen. Vergeet de vlamdovers niet en zorg ervoor dat er, bij het gebruik van meerdere acetyleenbranders geen aceton vrij komt. Dit bijproduct van acetyleen kan immers zware gevolgen hebben voor je gezondheid. Ten slotte mag je niet vergeten om onderdelen die reeds gesneden zijn snel genoeg te ontdoen van de ontstane slak. Dit zal later tijdens het proces, bij het lassen van de gesneden onderdelen meer dan goed van pas komen.

Over ons

Productie en fabricagetechnieken

Hallo, mijn naam is Willem. Al zo lang als ik me kan herinneren kijk ik met mijn vader televisieprogrammas over productie- en fabricagetechnieken. Ik ben er mee opgegroeid. Door de jaren heen is het ook mijn hobby geworden om me in deze onderwerpen te verdiepen. Het is interessant, omdat alles wat we tegenwoordig in onze handen hebben, een bepaalde vorm producietechniek heeft ondergaan. In mijn ogen is het daarom ook belangrijk om veel over dit onderwerp te weten te komen. En daarnaast helpt het mij ook altijd herinneren aan mijn vader. Lees daarom verder in deze blog om zelf meer te weten te komen over productie- en fabricagetechnieken.

Zoeken